فهرست عناوین
بازیافت ضایعات ساختمانی
بازیافت ضایعات ساختمانی :ضایعات تخریب ساختمانی دورریزهایی حال از تخریب اماکن، ساخت و ساز، نوسازی، تعمیرات، گودبرداری و حفاری هستند که همه ما آنها را در نقاط مختلف شهر می بینیم. ضایعات تخریب ساختمانی اگرچه طلای کثیف نامیده می شوند ولی یکی از آلاینده های مهم زیست محیطی در سراسر جهان هستند.اهمیت ضایعات تخریب ساختمانی به عنوان یک منبع ارزشمند کارشناسان صنعت ساختمان و فعالان این حوزه را بر آن داشت تا راهی برای استفاده مجدد و بازیافت این نخاله ها بیابند.
از نظر آماری حجم نخاله های ساختمانی حدود ۱۳ تا ۲۹ درصد کل زباله های دنیا را تشکیل می دهد که آمار بالایی محسوب می شود. علاوه بر این آمار منتشر شده نشان داده است ضایعات تخریب ساختمان ها حدود ۲۳ تا ۳۳ درصد کل زباله های خشک شهری را تشکیل می دهد که با بازیافت آنها می توان مقدار زیادی از زباله های شهری را کاهش داد.
علل بازیافت ضایعات تخریب ساختمانی
علل بازیافت ضایعات تخریب ساختمانی :حجم بالای نخاله های تولید شده در شهرها و اشغال فضای زیاد برای دور ریختن آنها و همچنین افزایش تصاعدی هزینه ها و انرژی مصرف شده برای تولید مجدد آنها از مهم ترین دلایلی است که لزوم بازیافت این نخاله ها را نشان می دهد . علاوه براین آسیب جبران ناپذیر این زباله ها به محیط زیست و بد نما کردن مناظر شهری دلیل دیگری است که هر کسی را به فکر استفاده مجدد از این ضایعات می اندازد.
بر همین اساس برخی افراد با عنوان خریدار ضایعات تخریب ساختمانی شروع به فعالیت در این زمینه کرده اند و این نخاله ها را از محل تخریب و ساخت و ساز بطور مستقیم خریداری می کنند تا هزینه جابجایی آنها را کاهش دهند.
طبقه بندی ضایعات ساختمانی
طبقه بندی ضایعات ساختمانی :نخاله های ساختمانی برحسب نوع سازه ، تخریب یا ساخت و ساز ، انواع مختلفی دارند که می توان آنها را به صورت زیر طبقه بندی کرد:
- بتن، شیشه، فلزات آهنی، فلزات غیر آهنی، آجر و کاشی، مواد قیری، ضایعات گچ و متفرقه.
- عایق، میخ، سیم برق، میلگرد ، کنده درختان و قلوه سنگ ها به عنوان ضایعات حاصل از آماده سازی پروژه ساخت و ساز
- آجر، بتن ، سنگ ساختمانی ، قطعات گچی، چوب، پلاستيک و فلزات.
- خاک، شیشه، گچ ، سرامیک، سیمان ، قیرگونی
مدیریت بازیافت ضایعات تخریب ساختمان
در نیاز مردم مدیریت بازیافت خریدار ضایعات ساختمانی :در حال حاضر، برای مدیریت این ضایعات، حداقل از سه روش انباشت، دفن و بازیافت استفاده می شود. روش های قدیمی انباشت و دفن، مشکلاتی مانند محل دفن و مسائل زیست محیطی را به همراه دارد اما روش سوم یعنی بازیافت، بدون آسیب رسانی به محیط زیست، سه اتفاق مثبت را موجب می شود:
- اول اینکه نخاله های ساختمانی به خوبی مدیریت می شود.
- دوم اینکه استفاده مجدد از نخاله ها امکان پذیر است.
- سوم اینکه با حفظ منابع اولیه مرتبط با مصالح ساختمانی، اشتغال زایی و ارزآوری رونق می یابد.
کاربرد بازیافت ضایعات تخریب ساختمانی
کاربرد بازیافت ضایعات تخریب ساختمانی :یک مطالعه در آمریکا نشان می دهد استفاده از مصالح بازیافتی در ساختمان های فلزی به کاهش 74 درصدی مصرف انرژی، کاهش 90 درصدی مصرف مصالح، کاهش 40 درصدی مصرف آب در فرایند ساخت و کاهش 97 درصدی مواد معدنی منجر می شود. از این رو، بازیافت نخاله های ساختمانی در بسیاری از کشورهای پیشرفته به دلیل مسائل زیست محیطی مانند کمبود منابع، کمبود محل دفن و آلودگی، مورد توجه ویژه است.
همچنین کاربرد نخاله های ساختمانی بازیافت شده در کشورهای مختلف، متفاوت است اما در مجموع رایج ترین کاربردهای نخاله های ساختمانی را می توان در موارد زیر برشمرد:
- تهیه بتن
- محوطه سازی
- راه سازی
- زیر سازی راه ها
- طراحی پارک ها
تنوع در نوع نخاله های خرید بالابر ساختمانی ، به کاربرد آنها نیز تنوع زیادی بخشیده است. مواد فلزی از جمله تیر آهن را در صورتی که دچار زنگ زدگی نشده باشند و از سایز و ابعاد مناسب برخوردار باشند، می توان برای ساخت و ساز در سایر ساختمان ها مورد استفاده قرار داد. البته در صورتی که قابلیت کاربرد مستقیم را نداشته باشد، برای ذوب و بازیافت به کارخانجات مرتبط ارسال می شود و به عبارتی ماده اولیه مورد نیز برای ساخت محصولات مختلف آهنی را فراهم می کند.
درب و پنجره های حاصل از تخریب هم به همین ترتیب مورد استفاده قرار می گیرند. نخاله های غیر فلزی را می توان توسط بازیافت دوباره فرآوری نمود و به کار برد. به این ترتیب به استخراج منابع معدنی کمتری برای تولید مصالح ساختمانی نیاز خواهیم داشت.